от 140 лв.

ПРОГРАМА
 

Първи ден: Тръгване:  Отпътуване 05:00 Русе-Дом на културата, Тръгване-  05:45 Разград – Автогара; Търговище- 06:15ч от от бензиностанция на OMV; В.Търново 07:30 от  паркинга до Летен театър; Габрово- 08:20 от автобусната спирка на площада пред общината -срещу Априловска гимназия. /За Севлиево качване в Габрово/.Отпътуване край Бургас за с.Бръшлян-архитектурен исторически резерват.Разглеждане  забележителностите на селото- запазени автентични странджански къщи от 17-18 в, килийно училище от 1871 г., църквата „Св.Димитър“-17 век и етнографска музейна сбирка.

Отпътуване за водопад Докузак. До него се стига лесно, като преходът е подходящ и за деца. Самото име „Докузак“ означава 9 извора. Районът около водопада е със статут на защитена местност от 1991 г. в рамките на ПП „Странджа“. Местността обхваща красив карстов район при р. Докузак, с малкия едноименен водопад и непресъхващите девет извора.  До самия водопад с има изграден заслон и кът за отдих. Защитената местност „Докузак” – за опазване на естествено находище на кримски чай. Отпътуване за гр.Малко Търново. Запознаване със забележителностите на града. Настаняване в хотел **. Предложение на организирана вечеря. Ношувка.

Архитектурен и исторически резерват със добре запазените странджански къщи от 18 -19 век, обявени за архитектурни паметници; Старинната църква „Успение Богородично“  построена 1754;  – с беседа.

Втори ден: 07:30 Закуска. Отпътуване с джипове до Мишкова нива.  Тя се намира в района на Малко Търново, до границата с Турция, зад граничните ограждения. На територията на местността се намира тракийско светилище, част от сложен археологически комплекс в рамките на който влизат още няколко археологически обекти сред които две куполни гробници, крепост, укрепена римска вила и древни рудници. Отпътуване с джип за Индипасха. Тракийско оброчище в Странджа е известно с чудесата си повече от две хилядолетия. Легендата разказва, че тракийски жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето. Само посветените знаели пътя до оброчището, ориентирали се по изсечените на скалите соларни кръгове.

В мистичното светилище течала „жива“ вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали. Заедно с тракийските пророчици, близо 2 хилядолетия била погребана и тайната на Индипасха. След векове забвение, аязмото с лековитата вода случайно било открито от… бивол.
Отпътуване с джиповете до местността Градище – гробницата на богинята Бастет. Бастет е богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени вегипетската митология.  Също е въплъщавала животворната и лекуваща сила на слънцето, за разлика от Сехмет  – символ на изпепеляващата му сила. Вярвало се, че лекува болните и помага на реколтата да узрее. Изобразявана е като жена с глава на котка или лъвица, с кошница в ръце. Понякога е изобразявана просто като котка.Дъщеря на бога на слънцето Ра. Посещение на пещера светилище Света Марина. Светилището е било най-големият култов център на светицата в Югоизточна Тракия, привличал в миналото поклонници чак от Цариград. Уникално аязмо, разположено в едноименната пещера – водата, която капе от стените на пещерата се събира в поставени на пода съдове и се възприема за аязма. Хора от близки и далечни села идвали тук на поклонение и „смиване“ с лечебна цел. В Странджа св. Марина се почита като лечителка на бездетните жени.
Връщане в хотела.Предложение за организирана вечеря. Нощувка.

Трети ден: 07:30 закуска. Отпътуване за с. Българи. Това малко селце е единственото в Странджа със статут на фолклорен резерват. В село Българи обичаят нестинарство е запазен в автентичния си вид.В България обичаят Нестинарство е запазен в автентичния си вид само в едно село в планината Странджа — Българи. Според традицията нестинарите играят вечерта в деня на Константин и Елена. Посещение на църквата Св.Св.Константин и Елена. През месец май  единствено в Странджа планина цъфти рядко срещаното цвете Зеленика, което ще видим в района на с.Българи.
Отпътуване за мегалитното светилище на траките Бегликташ в гр.Приморско-разглеждане с беседа.

За посещение на туристическите обекти са необходими подходящо облекло и  обувки /маратонки/!
Транспортни такси невключени в цената: Транспорт с джип -30 лв до:  Мишкова нива, м.Градище,  пещера Оброчище -Света Марина, тракийско оброчище Индипасха и гроба на богинята Бастет.
Отпътуване за Габрово и Велико Търново, Търговище, Разград и Русе.  Пристигане около 21:00 ч.

 

 

Дата на отпътуване:

Цена възрастен в двойна/тройна стая:

ОЧАКВАЙТЕ ДАТИ
ПРЕЗ НОЕМВРИ 2020г.

от РУСЕ

от РАЗГРАД

от ТЪРГОВИЩЕ

от В.ТЪРНОВО

148 лева

168 лева

168 лева

140 лева

 

Цената включва:
транспорт,
две нощувки,
две закуски,
застраховка,
водач от фирмата.
 

Цената не включва: 
входни такси за туристическите обекти;
храна.

Намаления : За деца до 12 год.  -10% намаление от цената

Уважаеми клиенти, в публикуваната на този сайт информация е възможно да са допуснати неточности, или да настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел.  Най-достоверна и вярна информация е тази, предоставена в офиса на агенцията.

 

DT20102020P