Период
  • 14.11.2020 – 15.11.2020
от 132 лева

ПРОГРАМА
Първи ден: Тръгване-  Отпътуване 05:00 Русе-Дом на културата, 05:45 Разград – от Автогарата; 06:15 Търговище -от бензиностанция на OMV; 07:30 от В.Търново от паркинг до Летен театър, 08:20 от Габрово от спирката до Общината /срещу Априловската гимназия. За Севлиево качване в Габрово/. На връх Шипка  почивка, Отпътуване. При с. Граф Игнатиево почивка на плодовия и зеленчуков пазар.

Отпътуване за Кръстова гора. Посещение и запознаване с местата за поклонение и лечение на Святото място с екскурзовод, старата църква „Света Троица“, църквата „Покров на Пресвета Богородица“, кръст за поклонение на върха, 14 броя параклиси, аязмото в манастира, аязмото за очи, скалата на здравето.

Отпътуване за Асеновград. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Втори ден: Закуска, 8:00 -Отпътуване за Араповски манастир. Разглеждане на манастира.

Араповският манастир е основан в средата на 19в. в близост до древно аязмо. Строителството на манастирския комплекс започва през 1856г., като за целта са поканени родопски майстори от с. Югово. През 1859г. в манастира е основано новобългарско училище с около стотина ученици. През 1868г. в манастира е открито и училище за свещеници.

По време на Априлското въстание в Араповския манастир е пребивавала майката на Иван Вазов със своите деца.

Араповският манастир е постоянно действащ. Главната църква „Св.Неделя“ е изградена през 1859г. Стенописите в църквата са от 1864г. Тук намираме сцени с житията на патрона на манастира Св. Неделя, на родоначалника на монашеството Св. Йоан Кръстител и на особено почитаната в този район Св. Парскева. Представени са още сцени от живота на българския светец Иван Рилски и на славянските просветители Кирил и Методий.

Извън манастирския комплекс, недалеч от северната порта се намира аязмото. Около него през 1870г. е построен параклис.

Най-оригиналната постройка в Араповския манастир е кулата-крепост, която е издигната по инициатива на Ангел войвода – един от най-известните хайдути от този край. Кулата е правоъгълна и е използвана за наблюдателница и жилищна постройка.

Отпътуване за Пловдив. Разходка и разглеждане забележителностите на Архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив“, намиращ се на Трихълмието и включва паметници от различни епохи- Античен театър на Филипопол, Ламартинова къща, Етнографски музей и др.

Отпътуване за В.Търново, Търговище и Разград. Пристигане 20:30ч.

 

 

ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата на отпътуване:

Цена възрастен в двойна/тройна стая:

 

14-15 ноември 2020 г.  

от РУСЕ

от РАЗГРАД

от ТЪРГОВИЩЕ

 

132 лева

142 лева

142 лева

 

 

Цената включва:
транспорт
нощувка + закуска и вечеря
застраховка
водач от фирмата

Цената не включва:
входни такси на туристическите обекти

 

ВАЖНО!!!
На Кръстова гора няма заведения за хранене и хотели, не се продават цигари. Предлагат се дребни сладки и занимавки, лакомства, кафе.

Да се носят подходящи обувки и топли дрехи за планина.

Да се носят по желание празни съдове за вода от аязмото за дома.

Уважаеми клиенти, в публикуваната на този сайт информация е възможно да са допуснати неточности, или да настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел.  Най-достоверна и вярна информация е тази, предоставена в офиса на ФАНТАСТИК ТРАВЕЛ.

 

DTN20102020T